Friday, October 17, 2008

wall climbing

alhamdulilah selesai sudah aktiviti wall climbing pada hari khamis di seksyen 13... aktiviti sebegini adalah satu sukan yang agak mencabar dan merbahaya bagi orang yang tidak ada asas... memang seronok tapi berhati-hati... ketinggian didalam 10 meter ... wall climbing boleh dikategorikan kepada expert road... fast road... macam-macam lagi... bergantung kepada road yang telah pun disediakan.... aktiviti sebegini mestilah dikawal oleh yang berpengalaman... jadi pada hari khamis aktiviti ini telah pun di kawal oleh en azizul... seorang pensyarah baru dari fakulti sains sukan.... beliau merupakan national climber yang menggantikan untuk sementara tempat EN Hisyam kerana beliau ada hal yang tertentu... dan pembimbing rekreasi luar... mereka seperti.. MRazmi.. Mrmustakim dan Msslenny... bukan perkara mudah kerana peralatan perlu mencukupi seperti menyediakan abseiling...
antara peralatan yang dibawa:
1.tali kern mantle
2.figure of eight
3.carrabena
4.harness
5.sarung tangan
6.hooves(kasut getah mahal tue...RM300) bukan kasut kebun ok
7.helmet( bukan helmet motosikal) boleh jugak tapi besar tak sesuai
8.tepung tangan...(chalk) bukan tepung gandum..
itulah diantara peralatan abseiling... permulaan belajar teori serba sedikit dan sejarah wall climbing di malaysia... sebelum kita memanjat peralatan ini hendaklah dipasang pada peserta... seperti harness untuk belay(orang yang menjaga peserta dibawah) dan peserta... carrabena pada belay dan peserta... figure og eight pada belay untuk mengawal peserta agar tidak terjatuh ke bawah semasa memanjat... kawalan belay adalah perkara yang mestilah dititik berat dengan memastikan tali yang di tarik tegang dan dengan cekap... kerana sekiranya peserta laju jadi belay hendaklah laju menarik tali... amat melenguhkan tangan... tapi menyeronokan... aktiviti ini bukan untuk lelaki tapi peserta perempuan pun trut boleh melakukan nya .......ada ikatan yang digunakan seperti figure of eight double loop... agak susah untuk yang tidak tahu... pada saya aktiviti ini hendaklah melakukan persediaan yang rapi... antaranya strengh exercise... anda melakukan dari upper body dan lower limb... ada muscle2 tertentu yang anda kena training lebih kerap dari yang biasa... pergerakan anda untuk memanjat mestilah menggunakan kaki dan tangan agar tenaga anda balance... dari segi balancing juga perlu ditik beratkan... jadi ada exercise untuk menguatkan otot anda bagi balance... aktiviti yang menyeronokan ini adalah satu sukan... jadi kekuatan jantung juga amat penting atau kita kata ketahanan jantung... senang tak pancit kata orang.... jadi kita kena lakukan cardio training mungkin lebih kurang 65% dari max hr rate..... bagi yang berminat kita masih ada lagi ramai rakan-rakan untuk membantu dan memberi tunjuk ajar especially dari PERLU... jadi kepada blogawan yang berminat boleh hubungi blog ini... sekian sahaja untuk wall climbing..

9 comments:

AyAres said...

ni antara sukan yg ese gomar..tp nk carik kat jb susah wooo..

sofeya kadeja said...

bila omar cerita pasal abseiling,teringat pula fEya masa fEya terpaksa buat abseiling tu.fEya ni gayat orangnya.masa terpilih untuk buat,fEya dah cuba mengelat tapi tak berjaya.masa panjat tangga nak naik atas,fEya dah tak pandang bawah.siap pejam mata lagi.bila dah sampai atas,dah siap dipasangkan peralatan untuk turun,fEya berdegil tak mahu turun.siap menangis lagi.last2 dorang tolak je fEya.rasa nak tecabut jantung ni.tapi turun juga sambil menangis...hehehe...memang memalukan...

sofeya kadeja said...

omar panggil fEya as dEja...ok...fEya takut nak buat aktiviti2 macam tu...fEya tak lama mengajar ni...hujung bulan ni tamatla kontrak mengajar tu...insyaAllah kalau fEya dEja mahu mencuba,fEya dEja akan menghubungi omar ok...

The Spiral Eyes said...

kalau tak kisah,leh jadi one of my follower and i will follow your blog too.take care and have a good day

KASIH_SRISUFI said...

salam...saudara thanks kerana sentiasa menziarahi blog saya...apapun yang terjadi semalam ataupun hai ini...ESOK kan masih suci???ermmm ckp sal camping....dah lama saya tinggalkan alam tu...dulu time kat kampus memang sesalu sgt ...sekarang sumer kwn2 msg2 ada komitmen..adapun futher study kt oversea...may b one day saya leh join awk...InsyaAllah...DA...

The Spiral Eyes said...

itula,kata nak jadi follower..i been waiting

sofeya kadeja said...

31/10 ni last day kat skool...fEya mengajar kat salah sebuah skool menengah kat cameron highlands ni...s.alam kat mana?

KASIH_SRISUFI said...

salam.saudara omar..SrIsUfi nak gitau yang sumer catatan dalam laman sebelum ni da ter'delete' ats cuainya saya...but saya da try update skit2..silakan ziaaah ye.tq

tehah said...

gud luck final t