Saturday, November 8, 2008

take for granted

special story........ for my friend
saya adalah seorang student yang hanya ingin mencari rezeki untuk saya meneruskan pembelajaran saya dan membeli sesuatu untuk kehendak hati ini.... dan adalah nak membayar sedikit hutang piutang yang telah secara rasminya patut dibayar.... dalam usaha untuk mencari duit... ada pengalaman yang ingin di kongsikan bersama ..... saya telah pun bekerja sambilan di salah sebuah kelab di shah alam.... setiap hari jumaat , sabtu, ahad.... alhamdulilah.... itupun ada kawan yang baik hati tolong berikan kerja.... baik hatikah begitu..... insyaallah hendaknya.... saya pun bekerjalah dengan berapa rggt untuk sejam... hanya 3 jam jer.... tak lupa juga untuk melatih orang baru dengan bayaran yang telah ditetapkan.... ape yang nak dikongsikan disini.... seorang kawan yang dulu bergelar my junior at work place.... telah pun tolong saya untuk bekerja dan memberi peluang untuk membuat personal training didalam kelab tersebut.... apa yang menyakitkan dan melebamkan hati ini ..... kawan saya nie telah pun ambil duit jam saya bekerja tanpa saya sedar.... how dare ...? yang sepatutnya saya dibayar dengan lebih tinggi lagi.... takpalah.... jika saya buat personal training dia kata club nak 30% untuk penggunaan fasiliti.... pada mula saya percaya dengan dia... becoz MALAY..... tapi malangnya i'm not shit ? saya telah pun berjumpa dengan kawan saya juga yang bekerja sebagai manager di kelab tersebut.... saya pun dengarlah cerita asalnya..... hanya 10% sahaja charge gunakan kelab... and RM20 for take care for the gym in hour.... itulah yang menyakitkan hati .... apalah ke jadah lah kawan jenis macam nie.... kalau di ikut perasaan dah lama dah jadi hulk.... allah maha adil.... belajar tinggi2 sampai habis degree untuk menipu orang .... itulah bangsa kita sekarang menipu menjadi alat untuk mereka berjaya.... kaki pusing..... putar belit.... nie lah golongan hindraf yang sebenar-benarnya..... bersambung pula pada malam nie.... saya berjumpa dengan seorang manager yang menjual peralatan gym and that shit guy dont know .... he my best friend since saya kecil lagi...... bayangkan shit guy ni yang dah gred dan bagus sangat nie dia cakap i'm his junior .... ok lah kalau nak cerita bagus.... saya bagilah bagus..... and dia cakap lah omar nie tak tahu apa.... baru nak blaja .... ok lah... kita terima itulah bangsa kita kebanyakan nak tunjuk terer blaja tentang hidup tak mahu... belajar menipu laju..... saya tak kisah apa yang dia nak cakap.... tujuan saya kesana untuk membeli beberapa peralatan yang akan saya sediakan untuk client saya yang mengalami slip disc... umur dia 45 yrs..... untuk saya buat training di rumah...... saya nie tak bagus dan bukan lah pandai macam dia yang ada degree.... but i'm not shit for my race.... dia ingat saya nak masuk campur pasal kontrak yang bakal dia hantar kepada kelab untuk peralatan baru.... nampaklah true color dia.... saya tak kisah,.... inilah serba sedikit cerita..... saya nie tak lah bangsat sangat untuk bangsa saya.... saya buat untuk meningkatkan kehidupan bukan potong jalan orang lain.... hati manusia ini memang susah kita nak kenal...... bukan semudah ABC... jika untuk 2-5 bulan masih belum cukup jika kita tak tahu siapa dia yang sebenarnya..... mulut manis tapi hati masam..... bagi saya kita sama-sama untung ... win win situation..... bukan aku menang engkau jatuh..... kalau nak dikongsi kan pelbagai..... banyak kisah pengalaman saya.... what you wrote not mean show your self... but what u show that is yourelf..... mungkin yang sudah itu adalah rezeki baginya takpe lah .... semoga diberi petunjuk yang benar..... pernah dulu ustaz saya berkata jika kita makin banyak pengalaman lagi mudah kita hidup.... makin banyak kita ditipu makin mudah kenal penyeludup...... penipu.... kaki pusing.... putar alam.... dan yang sewaktu dengannya.... ini hanyalah sedikit yang hendak dikongsikan besok saya ada paper doakan agar dipermudahkan untuk menjawab.....

3 comments:

KASIH_SRISUFI said...

salam...nampak bengang jer awk kali ni ek...huhuhu...sabar..

bijakpandai ada menyebut:
"Orang cerdik yang mengenal dunia, terungkap baginya musuh yang berbaju kawan."

terbuktikan???

Amalin Aiman Hanif said...

salam,
abg harap adik banyak2 bersabar dlm menempuh dan mengharungi kehidupan yang bersifat sementara.
Memang apa yang adik lalui kini sesuatu yang pahit tapi ketahuilah dan percayalah bahawa inilah resepi untuk mencapai kejayaan dalam hidup.
Kekadang kawan itu lawan..dan kekadang kawan itu teman. Untuk mempunyai seorang kawan yang jujur dan ikhlas dlm persahatan amatlah susah tapi insyaAllah jika niat kita betul dan ikhlas, Allah mudahkan segala urusan dan pertemukan dengan insan yang jujur.
Walau bagaimanapun, andai hidup ini diuji dgn perbagai dugaan dan cabaran, mintalah pertolongan dari-Nya.
Moga adik tabah dan sabar dalam apa jua cabaran. Abg percaya adik mampu melakukan dan KEJAYAAN akan jadi milikmu...Abg sentiasa doakan kejayaan adik di sana. Buatlah yang terbaik dan buktikan pada mak dan ayah bahawa adik akan hadiahkan mereka segulung ijazah.
Moga Allah permudahkan segala urusan adik..
Take care...

::SRISUFI:: said...

salam omar...lama tak dengar khabar awk...camner exam nih?harap dpt 4 flat ek...hihihi...saya ada tag awak ti semak dlm entri tajuk adehh tag lagi...n ada sent email k...