Saturday, November 1, 2008

kisah sahabat.......

alhamdulilah.... slesai sudah paper yang pertama... menanti yang seterusnya.... test tetap test walaupun ribut... jadi persediaan adalah amat penting sekali.... al-kisah yang akan dikongsikan adalah kisah si sahabat mengambil periksa ...... sahabat nie sibuk sangat dengan kerja sambilan di luar... rajin kot .... nak cari duit lebih kot.... macam dia nie.... dengan sibuk jumpa kawan-kawan lagi.... maklumlah ramai kawan si sahabat nie yang nak kawin.... si sahabat nie pun sibuk macam dia yang nak kawin..... sampai lah suatu hari sahabat nie balik ke kolej.... sampai di kolej kawan-kawan ada lah yang prihatin.... "hei sahabat engkau dah bayar ker yuran pengajian.... sahabat nie jawab... "ish belum lah lupa pulak aku.... " si sahabat nie punyalah lah pelupa hinggakan hanya tinggal beberapa hari lagi nak periksa... Ya allah.... yang kelakar nya.... slip peperiksaan tak boleh nak print.... adui ai.... palah sahabat nie suka melewatkan kerja.... nasib sahabat nie baiklah jugak ,.... si sahabat sempat masukan duit dalam .. atm.... just bayar guna atm sahaja.... sampai pada pukul 1.30pagi baru dia sedar tak print lagi slip exam.... apa lagi gelabah tak terkata lah dia.... yang best nya buat muka relaks je.... masuk internet gerbang maklumat pelajar ... login punya login tak boleh print ... yuran tidak diterima lagi.... berdebar2 lah si sahabat nie.... paling best muka selamba jer.... nasib baik lah ada kawan si sahabat nie agak pandai pusing.... si sahabat pun edit lah dari slip kawannya .... ya allah ... boleh ker masuk periksa tue.... keesokan hari nya si sahabat pun pergi lah print dgn slip yang siap di edit.... dan terus masuk ke dewan peperiksaan.... dengan muka selamba je..... padahal takut sebenarnya si sahabat nie.... setelah peperiksaan bermula , pengawas peperiksaan pun menyemak slip dan kad peljar.... berdegup2 jantung si sahabat sbb takut kantoi tak boleh ambil peksa... sampailah pengawas ke tempat si sahabat ..... setelah di semak lepas .... barulah lega si shabat.... barulah si sahabat boleh jawab soalan...... setelah si sahabat siap dan hantar paper si sahabat pun pulang ke kolej .... layari internet tgk slip sekali lagi.... alangkah sakit hatinya boleh print..... itulah cerita si sahabat serba sedikit yang boleh di kongsi bersama.... pengajaran dari cerita ini .... sekiranya anda ada tanggungjawab selesaikan dengan sebaiknya... jangan bertangguh dan berlengah ..... akibatnya anda yang susah.....

5 comments:

KASIH_SRISUFI said...

salam...saudara omar..tangguh ,tunda,cuai ,leka..bukan budaya hidup kita...hehehe..bila awk citer sal exam nih teringat zaman kat utm dulu...huhu mcm2 kisah ada..yang tragisnya bila last sem nak bpisah ngan kengkawan...terkuar gak airmata nih...sedeyyy...awk nak tau kat mane saya ,keje ape...n ....misteri sket..wawawa...kalau tak jadi masalah just tinggal email awk kat dlm ulasan blog saya yek...wish u luck 4 exam...blajar kat ne awk nih???

sofeya kadeja said...

emm...s.alam tu mmg banyak peluang kerja tapi mungkin tidak begitu sesuai untuk diri fEya ni...
emm...exam...exam=dugaan...dugaan perlu ditempuhi dgn keberanian akal...dan kecekalan hati...

tehah said...

2 laa lain kali jgn bt keje last minit

sofeya kadeja said...

insyaAllah...

Amalin Aiman Hanif said...

Assalamualaikum..
Adik sihat ker? Abg Malik dan keluarga doakan adik sihat di sana..
Alhamdulillah kami sekeluarga sihat hendaknya.
Anyway, kami sekeluarga nak ucapkan selamat menjawab soalan dgn baik dan jangan lupa banyakkan berdoa pada Allah swt.
Bila nak balik kampung?

Till we meet again..
Take care..
Good Luck..
May Allah bless you there