Thursday, September 11, 2008

abseiling bulan ramadhan


aslkm..........
tepat pukul 7 pg aku dah siap2 pakai baju..... rehat2 jap tggu kwn2 siap untuk menuju ker stor fsr amik peralatan .... huh.... sampai kat stor 7.35pg haaaaa..... 2 nama nye suka melambatkan masa...... huhuhu...... bukan senang nak jadi yang terbaik nie.... tapi realiti nye smua org nak yang terbaik membezakan usaha... istiqamah doa... dan tawakal.... entahlahhh kadang aku rasa kering sangat usaha nie ........... kita sambung lagiii... aku pun siapkan peralatan ..... nasib baik pemain bola malaysia baik .... gunalah lahhh kereta dia sebagai pengangkutan untuk ke tapak aktiviti....
agak padat jugak bila brg dah loading dalam kereta..... terima kasih banyak untuk akmal...............
coz of his effort brg2 sampai ke puncak ..... kami pun trnkan peralatan ke ke tapak..... masing2 berkumpul dalam kumpulan yang ditetapkan.... 8.45 juliana sbg org yang incharge telah pun membahagikan peralatan utk sitiap kumpulan..... tepat jam 9.00pg bermula aktiviti abseiling mengikut kreativiti ahli kumpulan masing ...... kumpulan aku terdiri daripada omar itulah penulis ..... anum ..... teha..... petong..... locos..... ummi syazana........ and zuratika kami tak lah merancang secara formal tapi kami memastikan anker yang teguh dan bersesuain untuk memulakan aktiviti abseiling.... aku sebagai org yang memastikan tali kernmentle dinamik sampai ke tempat untuk peserta landing..... agak susak jugak laaaaaa..... keadaan bukit berteres menyebabkan aku terpaksa trn dan naik mengikut teres bukit....... selepas memastikan tali sampai kebawah aku naik semula keatas untuk memulakan aktiviti..... ikatan pada anker telah dipsg oleh locos , petangs, tehas,, and the gang..... kerja yang mereka lakukan amt cermat dan teleti dan dipantau oleh fasi. sebelum aktiviti dimulakan en hisyam dtg memantau untuk kali terakhir..... setelah dipantau masih ada safety yang agak kurang. jadi beliau pun tunjuk kan lagi... dengan mengambil tali sling dan memasang pada pokok.... satu untuk despatcher dan satu lagi peserta..... beliau juga memastikan safety line dalam keadaan baik..... org pertama yang incharge sebagai top belay adalah omar itulah aku....... dan locos berperanan sbg despatcher... petang sebagai bottom belay..... teha adalah org pertama dalam memulakan aktiviti...... jadi sebelum memulakan despatcher memastikan safety line ,, tali sling dipasang kepada peserta dimasukan kedalam carrabena.... kemudian safety line semasa turun dipasang pada peserta dengan menggunakan ikatan double bow line.... di pinggang..... seterusnya figure og eight dengan main line...... setelah siap semua kesemuanya teha melaporkan kepada bottom belay.... barulah turun.... sebelum itu abg mus menunjukan mcm mana untuk mengawal top belay especially brek....... begitu lahhh proses abseiling....... lebih kurang laaaahhhh cerita kat dalam nie tak laaaa complete sgt tapi kena rase barulahhh tau...... blaja ...... aku adalah peserta ke sebelum akhir..... dalam group aku anum dan loco je yang trn australian abseiling...... nak rase tapi terlalu letih matahari pun dah terikk...... aku terasa mencabar sangat dlm keadaan puasa niee... tapi bile pk perang badar berlaku dalam bulan puasa,,,..... perang dalam bulan puasa dalam keadaan puasa.... nie baru matahari terik....... apepun aku dapt mempelajari ilmu abseiling walaupun banyak lagi untuk menjadi expert aku bersyukur....... ... kali pertama aku buat abseiling masa umur aku 16 tahun ... dah lapan tahun aku tak rase ...... tapi kali nie siap blaja lagii.... kali pertama di port dikson..... terima kasih pada en hisyam kerana banyak bagi tunjuk ajar walaupun aku nie degil dan banyak main tapi still mencurahkan ilmu......
thank En hisyam......

4 comments:

Zu@N_o9 said...

bapak bsar body lu omar..
takot gua..grun beb..
besar sgat..
wawawa..

DaNGER-MaN said...

gempak sial lu pnye bckground...
mcm bdn lu laa...
rmai yg cr bdn cmni..
abg tarin adk plss....
adik nk bdn cm abg,sbb bdn cm adk slalu rse cm nk pngsan...hehehehe

akmal said...

eh,nampak mcm omar btul la,terkejut aku....hehe...

DaNGER-MaN said...

2lh..aku rse mmg omar r...tgap smcm jew bdn nye..huhu