Saturday, September 13, 2008

ohhhhh final kem



aslkm...........................................



gambar atas nie baru permulaaaaannnnnnn..................................



haaaaaaa..... pjg citer beb......... itulah perasmian incredible camp 2008 n kenyir eco outdoor quest 2008...... ... yang dirasmikan oleh tim.dekan fakulti sains sukan............ thank byk2 atas perasmian...... nak di critakan.... masa nie nyanyian terbaik sekali kuh2222..... al maklumlahh..... kejer2 last minit nie kann........ tapi sebenarnye saper salah...... aku lah salah sorang darinya...... sebab pemals nak hafal............... urm....... maklumlah lagunya agak lama gak laaaaa....... tahun pun dah lbh skrang dah 2008.... tapi kami nie tgk lirik peh menarik tapi tak penak dngar...... lirik skit nye... "TERSEDAR DIRI DARI TIDUR LENA , MIMPIKAN SEMALAM................. " LEBIH KURANG LAH....... peh menarik nie..... pas tue amik..... haaaa ape lagi fotostat sorang satu lirik..... biler nyanyi... amik kau...... aaaaaa... ader.... eeeeee.... oh yeh pun ader......... memang berdekah org dengar.......... sbelah petang kami akan dikuarantinkan di stor...... maknanya tido kat stor laaaaa....... kuh2 bagi nyamuk kenyang kalau aku yang cakap laaaaa.......... kami pun bersiap2 laaaaa ker stor fsr......... smuanya siap berkumpul........ bermulalah camp kami bile dah berkumpul......... ada yang kena asingkan sebab lambat...... sebenarnya tak lambat pun tapi diorang ader amik barang2 yang tertggal....... kalu dah salah tetap lah salah..... tapi diorang banyak menjayakan camp nie..... 2 yang ptgnye....... kenalah buat amal kebajikan pada pada kwn2........ mrk kena nyalakan api untuk halauk nyamuk..... peh bertungkus lumus aku tgk diorang........ tgh2 bakar keselamatan sampai....... dia tak bg bakar sbb takut merebak bangunan berdekatan.... sbnarnye.....dia nak back up mrk nie....... mr shariman pun dtg and explain kat keselamatan ..... huhuhuhu...... mcm2 beb sblm pergi........ lagu pun tersedar diri kannnnnn.... kenalah ........ tak lamer mrk nie settlekan kerja untuk peralatan..... aku plak sbuk ngan lori tak cukup..... pecah otak...... tapi member ader contact je laaaaaa..... aper susah...... nasib baik laaa ader lori.... kalu tak muat..... aku uruskan pengangkutan dengan degree skali.... sonang.... diorang pun senang bwk bcg....... ketua aku steven dia dah uruskan kerja dia .... aku mesti uruskan kerja aku......... topat pukul lapan lori tak sampai lagi .... adui ai..... mcm2 laaaa...... tak lamo tue sampai yo.... sabar 2 ptg..... kalu degre... "APE YANG PENTING":'KERJASAMA".... dah sememangnya.... kalu takder benda tue haaaa PENGSANLAH..... masukan barang dalam lori....... dah laaaa malam ...... kenalah pakai gas lamp....... masa aku masukan barang dalam lori tue..... haaaaaaa..... jatuh plak gas lamp tue..... kawan aku man dgn pantasnya sambut.... haaaa melecur tangan beb..... aduh kesian aku .... aku yang langgar plak tue...... itu kawan namanya........ kadang2 byk kita kena blaja....... barang2 dimasukan dengan sebaiknya..... degree and diploma........ haaaaa legalah raser hati nie...... mcm biasa laaaa.... driver pun pulang.... smuanya perlu berehat.... penat wei..... tak luper sentri...... tkr2 laaa jaga lori n kwsn berkenaan....... haaaaaa.... bile dah subuh aper lagi bangun laaaaa..... kena aku yang kaki tido nie,........ haaaaaaa malas giler nak bangun...... itulah hakikatnya hidup....... solat subuh.... wajib tue...... jgn buat main2.... mcm aku nie ader laaa tggl........ urm ....... itulah kwn2 bile pk balik kita nak yang terbaik jer smuanya tapi kita luper kita pijak pada bumi yang dibg pinjam jer...... n kita tak pnah ingat kat atas saner.... mcm citer mr boy g indon......... pagi tue dah siap ape yang patut kenalah nyanyi lagu tema...... haaaaaa...... amik kau berterabur beb.... aku dah senyum jerk.... tak bleh blaaaaa... sbb aku lg teruk tak tau aper... buat2 tau jerk...... kuh2..... nak tau aper jadi ...ish2.... kalu dah salah... fhm2 je laaaa...... denda laaaaa..... belum sampai camp lagi...... peh penat giler ..... hilang sekilo berat aku..... kah2..... kalu ikut hati nak aku tampar jee.... tapi kalu aku duk termenung kelakar ... aku nie dah laaa salah nak tunjuk bgus plak.... apela.... tapi aku ikut je laaaaa........ memang sakit hatilah kalu ikut perasaan... tapi bile pk balik haaaaaa..... ada lagu tak hafal..... nyanyi tak betul..... saper tak marah...... aku masa tue rase mnyesal masuk blaja masa umur mcm nie..... ape laaaa nasib aku kat camp....... bersiap2 laaaa untuk naik bas....... peserta dah dibahagikan pada kumpulanmasing2...... aku naik bas c....... aku naik je bas aku ajak lah diorang nyanyi sama2..... aku serik beb kena denda penat...... nyanyilah sampai ngantuk...... sampai kat gombak naiklah moncet dgn boy...... alumni perlu...... haaaaa... nyanyi karaoke plak..... ape lagi kena turn aku amik kau tak tau aper,,.... tak reti karaoke rupernyer..... kuh2......... aku nie suker karaoke tapi mengarutlaaaa..... tapi lu suruh wa ngaji bleh la skit2.........



gambar nie untuk temporary camp side............. nak tau sebab apeee.... haaaaa.. apehal lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...........................................................................................................................
sbenarnya setibanye kami kat kem pada hari yang pertama hujun turun lebat giler..............
itulah rahmat allah pada negeri trgnu...... memang lebat sgt........ jadi aku n friend mesti trnkan barang gak .... driver bus pun ader bini gak...... driver lori ngantok gak................. turunkanlah barang2 dalam hujan........ ops lori tak banyaak laaaa satu lri jerk......... kuh2.... tak cayer tanyer bdk wa......... hujan pun redalah skit......... aik.... rehat ker............. tak dapat beb.... angakat barang hantar ke jeti gawi...... amik kau.... trn naik bukit laaaa skit ..... hah.... memang penat belum satu hari lagi... baru pindah barang ke jeti gawi.......... itulah pasal kena buat temporary camp side...... peh dah siap kem side hah lega laaaaaa...... rehat ker...... sessi makan itu ptg..... lapar wei..... kami makan masakan mak wani..... bukan wani z tapi wani m ..... thank a lot for her mom..... may god bless her...... n tak luper kat org2 yanng byk bertubgkus lumus dalam hal makan minum kat kem.... terutama budi@mona..... haaaa.... mcm pengorbanan mrk nie... azman@para slaku pengarah yang banyak menyusun persediaan untuk pergi dan dia juga bertungkus lumus pada setiap hal termasuklah teha.... SEDIH.... huhuhu..... bkn sonang nak menjayakan kem nie beb banyak cabaran nyer...... ketua ajk pemakanan hafizuan@kapten..... haaaaa ingat sonang ko,.... ish...3 walaupun pemain bola yang berkaliber tapi pengalaman 1st camp dapat memberi gambaran serba sedikit..... haaaaaaa.... itulah gunanye 1st camp.... bukan nak puji en.hisyam..... tapi thank a lot ........ takder niat nak angkat tapi hakikat.......... jeng-jeng3............................................................................................................................................................
hAAaaaa..... tbelah masanya untk aku criter ape yang berlaku kat aku................................ tapi korang yang bace mesti tak nak dgr...... urm...... tapi criter gak laaaaa...... 1st day nie beb... belum g pulau lagi baru kat jeti gawi........ ish2...... aku pada malam 2 kantoi laaaaa isap rokok wt my another 3 pren......... tapii... takperlaaaa ya jelah aku isap rokok ...... memang aku perokok.....
bukan nak criter buruk .... saper yang mrk tak kiralah dari fren ker saper ker hakikat tetap hakikat..... yang aku kesian dan sedih aku mrk yang tak bersalah kena rendam dalam tasik kenyir.... ish2.... patut ker ...? nak jawap... Jawap laaa komen laaaaa ...... sbb diorang bersubahat..... aku sedih n kesian beb..... aku yang isap tak kena alamak ....! proseder baru ader akta baru nie............. memang aku takpuas hati.... kalu ikut hati ish..2 jgn ckp laaaaa..... tapi aku ingat sati lagu nasyid.. mata, nafsu, dengar n ikut hati yang busuk smmgnya tak betul.... ada laaa nasyid tue..... nak tau dtg laa jumper aku .... kah2... ader otak pk laaaa sendiri kata NABIL... jadi dah satu keslahan ... aku luper masa 2 aku berada didalam kem.... mana2 kem kalu aku pergi ... mana ader dia kata... "haaaaa anda smunya isap la rokok..." hahahaha... memang kelakar tapi tentunya takda...... org tak mrh kita nak isap tapi mana displin kita.... waktu 2...,. aku akan dihantar balik oleh en hisyam..... aku n fren menerima seadanya.... kita akan matang bile kita blaja sesuatu yang baru n pengajaran yang baru...... aku diasingkan ke tempat lain...... mrk yang lain terpaksa laaa berenang dgn PFD... (personal floating device)..... kat jeti satu lg.... alamak kesian beb seeeeeejuuuukkk... aku serba salah jer beb...... and lepas tue aku tak tau per yang jadi dah..... dduk laaa aku ditempat mula2 kami sampai........... kami berempat... aku. para, paris,n tak luper polis..... whatever yang berlaku pun aku memang nak mintak maaf bebyk kpd classmate aku.... "sory for everything.." n smgt kwn korang smua aku ingat sampai ble2..... memang korang bagus and trampil kata ustaz aku........ TRAMPIL ayat yang slalu ustaz aku gunakan bile aku jumper dia..... aku dduk laaaa... berempat..... makan kmpulkan duit sama2.... thank kat polis byk blanje aku makan.... lu memng best laaa POLIS@izharul aku rase terhutang budi kat kwn2 aku..... aku sedar kesalahan aku masa camping aku...... aku percayer ader yang bce post aku... haaaa.. ape lagi KOMEN BEB... kuh2..... dari jauh aku nampak diorang buat aktiviti..... mountain climbing........ berenang 2 beb..... bgus mrk nie bersmgt......... aku tgk matahari ish dah ptg dah .... aku tanya laaaa diorang nak antar balik ker tggu sampai abis program.... haaaaaaaa..... sampai laaaaa mr Rafsan@shawn Boy... Moncet... diorang tanyalah... "Saya bagi pilihan kat kamu , nak balik ker nak masuk aktiviti " haaa takkan nak blik .... penat tue dtg dari shah alam...... itulah pengajaran ..... sblm pergi.... check dulu.... ai takkan nak lepas senang2 jer....... cek brg2...... abis kami dihantar ker ke jeti berdekatan.... haaaaa... apela ingat naik bot rupenyer.... pakai pfd dulu.... siap2..... berenang amik kau......... n sampai kat pulau dgn takder lampu suluh nyer....... haaaaa... carilah camp side sendiri...... huh..... dah nasib badan.... but kami tak putus asa,.... dengan kepakaran polis dan para..... kami terus mencari tapak camp...... dalam mencari tapak kami terjumpa dengan group degree terdiri dari group WAFI, Hisyam N the gang tengah buat aktiviti navigation kalu tak silap aku.. laaaaa... kami teruskan perjalanan kami ...... dalam hendap2 kami nampak ader fasi ... huh...... dah tau dah dkat dah tue.... lalu plak kat resort... ader fasi kat saner... rupernyer ader group yang buat praktikal..... teruskan lagi terserempak lagi dgn fasi.......... hah nampak laaaa camp side...... tapi kami lalu dari camp side degree tepi tasik.... sempatlah basuh kasut .. cuci baju... huhuhu..... sampai di camp... nampaklah en. hisyam... n dia suruh melapor pada e azmi...... kami pun melapor..... kami diarahkan mengambil parang,,,... ground sheet.... huh.... tali kernmantle.... satu 4 men tent.... border tape....... ingatkan nak buat aper.... haaa tue deh buat tapak khemah kami sendiri.... huh.... sblm 2 tahniah kpd classmate kami telah membuat camp side... aku mintak maaf tak dpt tlg...... huh payah 2 nak siap kan dgn keadaan camp berlumpur........... kami berempat pun pasanglah........ peh penat bkn kepalang 2 dah berenang dan berjalan plak.... pasanag khemah .. wei penat siot.... apedehal.... BRO...! kata wafi.... huhuhu masa mms dulu... "TANGAN MCM MANER " 2 yat dia lah tue kuh2...... sipa pasang .... kami pun melapor laaaa pada e azmi.... n aku pun mintak untuk rehat seketika untuk makan.... alhamdulilah... thank alot.... memang penat dan lapar.... jasamu tetap ku kenang.... chewah.... hbs makan melapor lagi.... aper yang ptg biler siap satu aktiti melapor.... kami disuruh untuk berehat dan sentri sampat kat kawasan kayak..... masa sentri tue peh tersisih aku raser tapi aper nak buat......... tandas pun kena sentri gak... makanan kami diberi olh classmate ... thank byk2....... kak Bad@zubaidah ..... Ummi... haaaa selesai laaa hari ke-2 .... ade lagi wei.................. besoknyer e shariman pun dtg ker kem dan tanyer laaa..... "kamu semua nak join aktiviti ker tak ... kalu nak masuk kem ....tak ingat laaa beb..." aik takkan tak kot,,...... ape lagi masuk laaaaa...... sblm memulakan aktiviti huh.... kena kemas balik camp side diploma..... kalu tak aktiviti tak bleh dimulakan......... hah dengar laaaa bunyi jeritan sbb khemah tak kemas laaa... kehemah pegawai takder... khemah fasi takder..... huhuhu... mcm laaaa... aku nie tak larat nak pk turut je laaaa.... penat beb kalu tanya smua sama je ngan aku.... aku dah penat.... haaaa kenalah denda half squat... amik kau.... gigil beb lutut aku..... ok lagi .. rolling kat lumpur kuh2.... waktu rolling tue wa berdekah beb.... tapi diorang tak nampak laaa..... hujan renyai2 plak haaa mendapat...... tak cukup lagi mana yang pakai sweater kena bukak roling lagi sekali siap letak kat muka...... hahaaahhhaaaa...... amik kau..... tapi itulah sampai siap..... lps tue aku tlg adik pasang banner .... org paling rajin dari first camp... bkn aku nak angkat tak pcyer tanyer laaaa classmate aku..... senyap jer buat keje.... aku rase adik nie bagus kalu dia terus mendalam lagi dalam outdoor..... huh lepas buat laaa.... potong rumput plak beb... aku bkn ckp besar laaaaa sblm g 1st camp aku slalu blik amik upah potong rumput kat kebun org di kg.... ish... dah aku trs kan criter aku..... pendeknyer aku biasa laaaa buat keje 2...... haaaaa.. tgh buat dtg hazuan.... tanyer laaa. "SAYA NAK TANYER KALU 2 ORG CKP BUAT NIE KAN"... URM .... waktu tue aku tgh wat keje beb memang panas laaaa.... tapi aku tetap rileks.. cool..... aku percayer pada usaha aku..... huhuhu..... tapi aku kalu jumper dia aku nesti ckpbenda sama.... itulah aku yang degil...... lepas habis smuanya aku masuk dalam kumpulan untk buat aktiviti navigation..... haaa dalam kumpulaan aku terdiri dari venom@alimul , petong@lukman, am@ikram, wani@hazwani z, nomiey@asmidar, sheera@norshaheera. itulah mrk.... kami pun memulakan aktiviti navigation...... antara peralatan.... (kompas,botol air,fisrt aid,PFD,tali,) itulah diantara peralatannya..... kami diberi clue untuk memulakan aktiviti.... dalam keadaan penat memang aku tak fhm ntah ape ntah clue tue ckp.... e yasir pun bagi clue siap buat gayer kalu aku bleh msuk kan aku buat gaya tue beb... e azimah pun samalah...... mcm tmpt laaa aku cari kat pokok
laaaa... kat khemah pusat laaaa... clue dia ia seperti bangunan, bangalow lbh kurang laaaa kalu aku tak silap..... korang tau kat mana.... haaa kat khemah 6 men tent.... kat belah atas bwh rain cover.... amik kau.... situ rupernyer...... puas e yasir bg clue.... terkipai2 tgn ...... huhuhu..... lepas 2 clue ke-2 sama gak laaaaa...... puas tnjk arah... maklumlah kami nie dah penat tak bleh nak pk dah.... ingat2 blik kelakar ........ sampai laaaa kami jumper low rope course.... halangan tali rendah...... mcm nama pada low rope course... tue.. pendekan criter sampai laaaa ke penghujung pulau.... waktu buat aktiviti 2 sheera penat sbb kaki dia nak strain.... pning kepala aku... takkan aku nak dukung kot... aku bukan malu tapi mcm tak sopan jer..... penat gak naik tangga trn tangga..... sampai hujung pulau kami pun kena berenang untuk menyelesaikan clue terakhir....
sampai kat hujunh pulung haaa E safwan dah tggu dah ... sblm berenang makan biskut sekeping kongsi ramai 2 hahaahaha... tapi itulah dia kerjasama dan cara untuk buang sifat tamak.... hbis laaaa aktiviti kami..... dah hbis ape lagi balik laaaa camp side... buat ape... haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......................................................................................................
makan laaaa... solat................ sebelah petang plak aku n fren kena buat aktiviti mountain biking..
diketuai oleh e boy.... haaaaa aktiviti nyer kena kena hujung pulau..... aper lagi berenang... peralatan (PFD,tali,fist aid) kami pun berenang laaaaa dgn PFD... huhu npenat beb.... sampai kat stor tmpt basikal... kami diarah menagambil peralatan termasuklah mountain bike ... (helmet,cover lutut,n baju pemantul cahaya) aspek keselamatan amat dititik beratkan dari mula kami buat aktiviti,... trek agak mencabar gak.... tapi aktuviti mountain biking fuh memang caya beb tak cye tanya aku aku bleh jawapkan.... kuh2.. tak nak gelak sudah...... slesai kami pulang ... luper nak criter masa aktiviti dijalankan hujan renyai.... seram nak berenang.... gle lu... aku risau ribut je... waktu tue angin kuat gak laaaa...... nak blik gelap plak torch light takder.... alamak .... nasib baik ader e azimah.... fuh selamat ... untuk memastikan takder org yg bertambah atau kurang kami mencantum kan Pfd kami smua..... Seram balik... jalan perlahan2........ ader mcm laa yang berlaku hanya Aku .. and am jer yang tau..... huhuhuhu...... nak tau jumper aaa aku.. blanjer minum dulu aku citer....... kami tbe dah malam di kem.... fuh perut memang lapar laaaa.... aku luper group aku bergabung dngan group langkawi..... hbis laaaa aktiviti untuk hari ketiga.....
hah tbe laaa waktu malam buat posmotem..... hah ader lagi nak criter..... aku kena lagi.... lakonkan balik aper yang aku buat gaya pada hazuan.... adui ai... mcm2 idup nie........ buatjela... mula2 vaku malas nak layan nak ngaku.... tapi stlh aku pk..... aku buat jelaaaaa....... hah waktu aku pun criter pasal ikhlas laaa... tapi aper yang aku cakap adalah dari hati aku bukan suke ckp.... haaaaaaa ............. en hisyam ader kat blkg tue punyer laaaa aku tak prsn....... haaa amik kau .... dia pun suruh bdk PERLU blah dari kem.... sbb kami semua tak reti nak hargai.... untuk pengetahuan am aku ader tau skit laaaaa apsal program tue..... sbb aku dah tanya dari sr113 yang mula2 sklai slps hbs 114..... jadi itulah program nyer.... whatever pun aku tau epr tujuan buat mcm tue..... tggalah en.hisyam,leny,adilah,faisal, en firdaus...... malam tue kami buat aktiviti orienteering...... kami buat kami terserempaklah dengan PERLU... especially kem kom... yang tido di tempat berhampiran ......... selesai malam tue kami pun berehat seketika utuk aktiviti seterusnya......... masuklah hari keempat aktiviti abseiling n kayak.... aku group B yang akan buat abseiling..... bersiap laaaaa... dgn peralatan.... (firt aid,figure of eight,carrabena,kernmantle rope,harnes.. air, ground sheet... helmet,, gloves. hooves).. bile peralatan dah siap kami pun pergi ke tapak aktiviti.... sampai kat saner en hisyam pun dah tggu dah.... kami diarahkan untuk buat knot cth reef knot, bow line, fisherman knot, double figure og eigth loop.........................
urm..... setelah siap kami diarah kan untk naik keatas n pasang sendiri untuk buat abseil..... fuh mampus aku,.... dah laaaaa tak reti.......... tak dpt laaaa aku untuk abseil...... maka jwpnnyer pulang ker camp dengan tiupan wisel sbnyk 5x atas kesalahan keselamatan...... setelah balik memang tak sempat nak siapkan makanan sbb takda sesaper pun kat camp..... terpaksa masak skit je,,, yang sempat.... aku raser serba slah gak.... ker sbbb kesalahan aku jadi mcm nie.... alamak pening kepala aku..... takper aku teruskan aktiviti berkayak plak..... oklah kayak pun seronok gak.... sampai di tempat kayak en firdaus yang handle kami..... haaaa dia pun suruhlah kami sendiri buat penerangan ,,, jadi bella menjadi cikgu kami pada aktiviti kayak.. dan ketua kayak adalah polis..... dan aku haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........................................
diarahkan untuk jaga kem.... takut2 ada babi ker aper ker sbb takder org nak jaga.....................
masa 2 aku raser perlu nie perlu ader adui ai..... tapi tak pk aper dah .... yang aku pk kwn2 aku tak makan.... aku sdh beb sampai menitik air mata aku.... aku raser bersalah jerk.... alamk aku pun masak laaa nasi.... peh berat gak laa... nak angkat periuk besar 2.... tapi apedehal..... aku memang pandai masak.... untuk pengetahuan aku ader kawan sama2 sukan tinju dgn aku waktu sek.. skarang dia dah jadi exe chef,.... hah.... memang banyak aku blaja dari dia..... tapi aku tak suker nak kedepan... bile deperlukan barulah kedepan... aku masaklah lauk ayam goreng sbb itulah lauk yang paling senang dan cepat siap. masak air.... letih beb... yang aku pk kawan aku makan.... kesian beb.... cbe lu orag mesti pk mcm aku gak... biar aku susah sbb aku dah biasa susaah..... setelah diorang hbs aktiviti..... rupenyer ader aktiviti lagi ...... itulah dia SURVIVAL... aku sedih gle penat aku masak tapi diorang tak dapat makan...... kesian beb.. pastu kena survival plak........ gle bai...... aku fade up dah ... aku mnyirap gle dah tak kira lah dgn saper pun en hsyam ker ,,, perlu... ker sesaper pun laaaaa...... rupenyer salah kata hati aku,.... org degil mcm aku nie susah.... sbnar nye aku nie kena bnyk berpk...... dtglah e yazilah bawak bubur...... bagi sorang makan skit2. memang aku tabik laaaa bubur tue peh sedap gle... masa aku dapat bubur tue tak pk dah aper yang aku pk.... sampai aku balik sinie terus g mcd... bukan nak puji tapi memang sedap..... thank bebyk semoga allah balas jasa korang ........ and tak hbs lagi diorang bagi kita makan makanan yang aku masak .... time tue aku raser bersalah sgt dengat hatiku.... maafkan sya en hisyam... an geng perlu....... betul kata org putih 'Don't judge the book by the cover"..
memang susah nak ajar org .... memang betul..... afterthat masuklah kedalam hutam mneikut kumpulan masing2. peralatan (mastin,parang ,6x4 ground sheet, beras , garam, gula, kopi ,teh, kentang, mancis satu kotak,,,, alamk banyak 2 tapi dalam ader 5 btg jer kah2.....)... samapi jer kat kem haaa korang tau aper aku buat haaaa tidoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo..............................................................
penat ya alllah..... venom@alimul, am@ikram, diorang lah yang pasang khemah.... thank banyak2 beb wa ingat lu...... nak blanjer nanti aku blajer nasi minyak.... huhuhu.........................
tengah sedap tido haaaaaa dtg laaaa e hafis n huzaifah... dia picit kaki aku sbb aku tak pakai kasut... mak ai sakit wei gle..... mcm kena gigit ... ingatkan ader ikan naik darat...kuh3.....heheheeh..... kah3.... haaaa aku terbangun laa tgk diorang dtg... tanya mana tak nyala kan api ... amik kau... kena sekolah sekejap.......... aku pun tolong lah pasang api... tapi tak luper petang , nomiey... diorang nie yang banyak buat keje aku ape lagi nak membuta jer,,,, venom pakar cari kayu ngan petong,, am pakar idupkan api... nomiey tukang tiup.... sheera pub cari kayu.... wani...nyalakan api ngan nomiey.... aku tukang tgk berjaya tlg gak laaaa... skit2 byk tgk..... huhu pemalas ek... besoknya.... wani ajak aku g basuh kasut kat tepi tasik ... aku g laaa.... aku pun basuh2 gak... paling best ble kaki dah masuk air fuh aku tido beb.... amik kau,,...... aku tak tau aper yang jadi tapi tak jauh dr aku ader che' ngan steven.... en Hisyam pun sampai...... dengan selamba nyer pun aku tanyer "cik bile nak masak nasi" kah2.... aduh... itulah idea yang mampu aku cakap... Jwapn en hisyam.... "LPS NIE KAMU BERDUA PERGI SOLO CAMP"... aduh lagi.... itulah criter degil aku...... aper lagi wani pun dengan tak sabar 2 menangis laaa.... untuk pengetahuan aku tak reti nak pujuk ...kah2..... kami pun balik tempat kami ... masak bubur... sebab bubur E yazilah banana sdp sgt jadi kami punmasak bubur letak kentang ngan garam.... sbb kelaparan sedap gle sampai petang n venom bleh berebut kah2.... mcm la beb...............
lps tue e hafis pun dtg kami dirahkan untk abseil.... terkejut aku beb.... aku ingat aku tak dapat buat.... thank untuk geng PERLU n en hisyam..... especially e azian... booooook........ trade mark tue.... thank byk2 merasa jugak kami........ hbis aktiviti kami pun pulang....,. ke tapak survival..... sampai kat tapak wani haaaa ape lagi nangis la,.... ish2 kesian kat dia masa 2 skrang kelakar gak..... en hiyam pun dtg.... nak solat.... dia tanyer laa " mana arah kiblat..." amik kau ,... berterabur jawap... haaaa itulah dia satu pengajaran... kepada aku... thank a lot en.hisyam. now i`m pray... but not afraid wit people or an order but coz ALLAH... sampai budak bilik sayer kater sejuk bilik aku..... masuk hari kelima kami pun pulanglah ke kem kami.... peh penat tak terkata dah...... kami dirahkan untuk menyiakan bbq ayam....... masak nasi skit.... bergabung dngan degree....... memang seronok laaaa..... sbb dah nak hbs.... masak ..... hbis siap smua dihidangkan.. haaa datanglah geng perlu dengan semangat memberi salam.... sampai pening kami dibuatnye...... dengan pantun diorang ... nyanyian ... aksi diorang...... memang menyeronokan masa 2 ..... tapi aku yang degil nie mana nak fhm..... badan dah penat........... lepas tue datang laaaa mrk beramai2 bersama en hisyam.... uktuk menjamu selera rezeki yang melimpah ruah tue,,... dah selesai makan persembahan... dari peserta ..... lepas tue persembahan dari fasi sampai ke pagi.. msa 2 badan aku tak tak larat nasib Baik tak pengsan........ hari keenam adalah hari terakhir kami di kem..... en hisyam pun beri laa sepatah 2 kata.... termasuk memberi penjelasan aktiviti persembahan fasi.... pada mulanya en hisyam tanyer "saper tau apakah msg yang hendak disampaikan" ha.... mcm mengarutla..... termasuklah aku...... kih2...... sbnarnya tujuan nya kata En hisyam "bagaimana kita talk wit peolple, communication skill.,, bercakap dengan org lbh tua, berbudi bahasa,, hormat.... dengan pengajar" itulah antara benefit aktiviti persembahan fasi.... berakhir laaaaaa... kem .. bersiap2 laaaaaa untuk pulang ker s.a ,.....
setelah semua barang telah siap di loading dalam lori ,, kami masuk bus.... dalam bus nyanyi laaa berpantun sampai terlelap..... setelah tbe di shah alam kami membersihkan peralatam... khemat mountain bike ,, pfd,,, dan lain... sampai pkul 5 ptg... tbelah majlis penutp.... tamatlah INCREDIBLE CAMP 2008...... PEH dgan perasaan suker aku pun pulang ... tapi sblm pilang aku pungutlah barang yang dibuang oleh peserta tapi bleh pakai getah dah segulung ... t-shirt, selipar,, banyak lagi laaa... termasuklah beg S.A.F.... aku pungut gak.....
untuk sessi komen aku smbg malam nanti selepas aku balik keje ... tak larat dah .... menjela aku tulis,... nie namenyer dah ketagih........ thank byk2 kpd smua yang menjayakan aktiviti outdoor 2008 nie ...... nak komen silakan tak kira dari camp...diri aku ker .... ikut suka laaa... tggu smbgan malam nie.......







5 comments:

freehours... said...

salam...
ni ade satu cadangan la...
ape kate awak tukar kaler tulisan awak tu...susah la nak bace... =)

cicak kering said...

panjang ny....
bole wt novel nie...
awk mmg ade potensi..
hihihi..

Apize said...

memang panjang berjela..penat nak baca...tapi kenangan korang ni dah memang menjadi kenangan yang manis dan lucu kan...dapat mengajar sedikit sebanyak tentang apa yang kurangnya pada kita..

tuka warna tulisan..kasi terang sikit...

haha..teringat time aku picit jari kaki ko tu omar..memang lucu la tgk muka ko time tu..hakhak..tau sakit..kalau babi yg gigit apa macam??

eh..ada tgk sleeping bag aku x? tertinggal masa last day tu...warna hijau..ada tulis "apize" kat sarung dia..ilang da....

omar said...

urm dah jarakan and tukar tlisan dah....... thank cdgan tue ...
haaaa mmg pjg kalu aku petik en hisyam dalam post ... dia kata............ Bolehkah Gambar Menceritakan Segalanya?..........
HAAAA.... petikan tue aku amik dari en hisyam nyer post beb.... jadi aku criter yang benar .... at least aku dapatlah kongsi... and untuk yang tak tau ... maka mrk dpt tau criter and biler tgk gambar kat en hisyam.... satu lagi ingat nak mintak gambar camp side kami berempat.... kenangan beb... mesti ader yang amik.... aper pun thank untuk smuanya sudo comment....
sleeping beg tak tau laaaa... aku nyer pun ilang .... ader laaa tgn pjg tue..... anyway yang terambil silalah pulangkan sbb kita tak tau betaper susah nyer untuk mendapatkan brg tue... mgkn kita senang tapi org lain kita tak tau... untuk apize aku try tgk2kan....

HiCMat said...

Satu pengkisahan semula yang menarik. Mudah difahami. Cadangan saya, tukar template ataupun warna tulisan. Cerita menarik kalau susah dibaca pun tak ada gunanya juga. Harap dapat bertindak. Memang menarik pengalaman anda.